piątek, 4 stycznia 2008

Sałatka warstwowa Danki


Danka to dziewczyna z Suwalszczyzny, u której udało mi się ostatnio poznać trendy kuchni podlaskiej. I tak oto mamy przepis na sałatkę warstwową. Okazuje się bowiem, że w tamtych rejonach panuje swoista moda na tę efektowną przystawkę, bo m.in. na imprezie sylwestrowej, gdzie każdy miał przynieść jakąś potrawę, znalazło się kilka bardzo podobnych. To nie jest tak, że nie spotkałam się poprzednio z tym typem sałatki, chodzi o to, że każda, z którą się zetknęłam w tym regionie była przyrządzona z gyrosem drobiowym. Oczywiście słowo gyros z reguły nie należy stawiać obok określenia drobiowy, ale w tym momencie nie będę tego tematu poruszała. W każdym razie przysmażony kurczak z przyprawami charakterystycznymi dla potrawy gyros rzucony na dno sałatki warstwowej to dobry pomysł. Prostota tego dania polega na tym, że nie trzeba mieszać i zawiera niedrogie składniki. Minus to tylko to, że trzeba kroić, ale sałatki raczej tak mają. Próbowałam w Gdańsku sałatkę warstwową, która zawierała na wierzchu pokrojone w bardzo drobną kostkę pomidory obrane ze skórki bez gniazd nasiennych. Tam to dopiero krojenie było pracochłonne, dlatego takie dania raczej odpadają w przedbiegach. Uważam, że ta sałatka warstwowa jest jedną z prostszych sałatek tego rodzaju, które do tego są smaczne.

Ilość składników zależy od wielkości miski - oczywiście przeźroczystej. Podam ilości, które akurat przypadkowo, brałam na miskę dwulitrową.

Zaczynając od spodu:
  1. podwójna pierś z kurczaka + przyprawa do gyrosa usmażone na oleju
  2. warstewka majonezu (~4 łyżki)
  3. 3/4 puszki kukurydzy można użyć całą, bo co później z resztą zrobić
  4. 4 małe cebule mogą być białe, mogą być czerwone. Oryginalnie bierze się jedną średnią, ale surową, pokrojoną w bardzo drobną kostkę, ale ponieważ ja nie lubię surowej cebuli, podsmażam ją lekko na patelni z pozostałym olejem po smażeniu kurczaka.
  5. 7 małych ogórków kiszonych pokrojonych w plasterki
  6. warstewka ketchupu (~4 łyżki)
  7. 6 jaj ugotowanych (na twardo oczywiście)
  8. warstewka majonezu (~4 łyżki)
  9. 1/2 główki kapusty pekińskiej
  10. maźnięcie ketchupem do ozdoby bardziej niż do smaku
W skrócie wygląda to od góry tak:

ketchup
-------------------
kapusta pekińska
-------------------
majonez
-------------------
jajka
-------------------
ketchup
-------------------
ogórek kiszony
-------------------
cebula
-------------------
kukurydza
-------------------
majonez
-------------------
kurczak smażony

Brak komentarzy: