czwartek, 11 sierpnia 2011

Krewetki mocno czosnkowe













Natknęłam się na tą zmyślną przekąskę na imprezie u kolegi z pracy (technika) u którego prędzej spodziewałabym się zastać bombę wodorową w piwnicy niż takie cudeńko na stole o północy. Ale cóż, inżynierowie nigdy nie przestaną nas zadziwiać.

Pomimo tego, że danie to wydaje się zawierać monstrualną wręcz ilość czosnku, nie czuć jego ostrego smaku, gdyż dosyć długo poddawany jest on gotowaniu i dodatkowo wrzucamy sporą ilość pietruszki, która neutralizuje jego smak. Kurcze, taka przekąska do piwa w sobotni wieczór ... Marzenie.


Porcja ~1kg krewetek bez głów (mogą być w pancerzu i wtedy mamy dodatkowo robótki ręczne co jest fajnym urozmaiceniem rozmów przy stole) - wystarczy na 2 baaardzo głodne osoby lub jako przekąska dla co najmniej 4:

- 1 główka czosnku (cała !)
- 2 łyżki masła + nieco oleju
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki (niweluje smak czosnku)
- jeśli robimy sos do ryżu: 1 kubeczek jogurtu naturalnego lub śmietana dla niezważających na kalorie, jeśli zamierzamy jeść prosto z patelni - sos jest zbędny

  1. Dobrze by było, gdyby krewetki były wcześniej rozmrożone, gdyż zamrożone uwalniają na patelni dużo wody i wtedy wygotowywanie wody trwa wieczność.

  2. Na patelnię wrzucamy masło + olej i wyciskamy przez praskę do czosnku lub trzemy ręcznie na tarce o drobnych oczkach 3/4 główki czosnku (obrane ząbki rzecz jasna).

  3. Jak masło się rozpuści, wrzucamy od razu krewetki. Jeśli nie jesteśmy tacy szybcy i zwinni przy wyciskaniu czosnku, można to zrobić równie dobrze po wrzuceniu krewetek. Ważne jest, by masło się nie przypaliło. Dodajemy sól + trochę pieprzu.

  4. Smażymy (gotujemy) krewetki tak długo, aż ich szarawe ciałka nabiorą koloru rozpalonych słońcem ramion, a woda się całkowicie wygotuje. Jak zauważymy, że wody już pozostało niewiele, należy działać szybko, gdyż po całkowitym jej wyparowaniu danie będzie chciało się zaraz przypalić. Należy zetrzeć (wycisnąć) pozostałe ząbki z przygotowanej główki czosnku.

  5. Po dodaniu czosnku wsypujemy na patelnię pokrojoną natkę pietruszki. Jeśli zaplanowany jest sos, wlewamy od razu po dodaniu pietruszki śmietanę lub jogurt naturalny. Gotowe. Już.

6 komentarzy:

koralique pisze...

od kilku tygodni chodza za mną krewetki, już nawet czekają w zamrażarce... i chyba nadszedł ich czas :D

photographyng pisze...

Moje ulubione krewetki !
uwielbiam je właśnie w tej formie.

***
Na moim blogu w poście z bazylią, podaję przepis na spaghetti z krewetkami. Zapraszam do poczytania i wypróbowania.
100% nautralnych składników, zero mocno przetworzonych posiłków.

A za te krewetki dodaje do ulubionych... z miłości do krewetek !

Dominika Gawlik pisze...

wygląda smakowicie :-) świetny blog.
Zapraszam do mnie, dzisiaj mój sposób na grzanki ze świeżymi pomidorami i serem mozzarella.
Pozdrawiam

Unknown pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
andrzej443 pisze...

Jeśli państwo naprawdę szukacie dobrych czajników to zapraszam was na stronę internetową https://europ24.pl/czajniki/klasyczne . Mój przyjaciel kupił już chyba około ośmiu czajników i jeszcze mu jest mało.

Marcin72 pisze...

Od pewnego czasu korzystam z cateringu dietetycznego , poniewaz niestety nie mam czasu na gotowanie w domu. Skorzystałem z pomocy strony https://dietly.pl i znalazłem catering idealny dla mnie. Polecam .