sobota, 9 kwietnia 2011

Szybkie babeczki (mufiny)


Na mojej drodze ku kulinarnej perfekcji natknęłam się na jeszcze szybszy przepis na babeczki niż ten, który wcześniej zamieściłam na blogu. Pokonałam samą siebie i jestem w stanie teraz przygotować deser dla gości nie krótko przed imprezą, tylko w jej trakcie wychodząc na max. 20 min do kuchni (jeśli wysmarowana masłem blacha na mnie już tam czeka to nawet mniej). Nawet po kilku kieliszkach wina nie ma opcji, żeby to sknocić. Dzięki temu przepisowi podaję babeczki ciepłe zdumionym imprezowiczom. Bezcenne.

Na 12 babeczek:
- 250g mąki,
- 100 g cukru + 1 cukier waniliowy, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jaja,
- 75ml oleju,
- 250g jogurtu lub maślanki lub kefiru lub mały jogurt 120g + mleko

Ulubione dodatki:
- rodzynki (polecam),
- pokrojona w kostkę gruszka (to jest ten najbardziej ulubiony),
- pokrojone w kostkę jabłko,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżki otrębów lub muesli,
- mąka może być pełnoziarnista lub żytnia,
- cynamon

  1. Cała filozofia polega na zmieszaniu wszystkich składników w misce łyżką, faktem jest że składniki nie muszą być idealnie połączone bo i tak wyjdzie dobre

  2. Wkładamy ciasto do foremek

  3. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika na jakieś 20min na jakieś 170 stopni. Góra musi się zarumienić.

  4. Proste jak konstrukcja cepa. Zapraszam.

30 komentarzy:

Jan Bojler i Wiktor Reznov pisze...

Chętnie spróbuję. Ciekawe czy dorównają tym ze sklepowych paczek :)

Anonimowy pisze...

są cudowne :)
ja dodałam płatki migdałów i kawałek kinderka
warto dodać, że piekłam je o 23
bez miksera, bez trudzenia
cudowne!

Domin pisze...

Zapewne miał być cukier wanilinowy a nie waniliowy :) Ale i tak wszyscy mówią waniliowy....

szybkajazda.pl pisze...

Zapraszamy do udziału w Konkursie Firmy Jelly Belly Polska. Zasady są proste: upiecz muffinki i udekoruj je żelkami Jelly Belly. Dodaj opis swojej muffinki - liczbę i nazwy użytych fasolek, skład kremu i rodzaj użytego ciasta.
Zrób zdjęcie i wyślij je do nas na adres cupcakes@JellyBellyPOLSKA.com lub dodaj na stronie http://szybkajazda.pl/konkurs.php! Czekają na Ciebie atrakcyjne nagrody od Jelly Belly! Na zgłoszenia czekamy do końca wakacji, a we wrześniu, drogą głosowania internautów wyłonimy zwycięzców. Nagrodzimy aż 50 osób, więc warto wziąć udział w konkursie!
Więcej informacji oraz regulamin konkursu na http://szybkajazda.pl/konkurs.php

magda pisze...

yyyy, nie dziękuję

Cook Life Fashion pisze...

Rewelacyjne przepisy:)
Zapraszam na bloga:
http://cooklifefashion.blogspot.com/

Anonimowy pisze...

Babeczki są przepyszne !
Ja robie z lukrem lub z czekoladą .
Rodzina jest zachwycona ; )
Kinga , 13lat.

Nastie. pisze...

jogurt naturalny czy moze byc owocowy? np jogobella ?

She pisze...

zaraz zabieram się do roboty, takiego przepisu szukałam! zapraszam do siebie, www.andmoretasty.blogspot.com

Anonimowy pisze...

Całkiem smaczne, nie są takie piaskowe jak babka, bardziej chyba nadają się na śniadanie niż na deser, ale przepis tak prosty w wykonaniu i tak bezproblemowy że musi się znaleźć w stałym zbiorze, dziękuję!

Paulina pisze...

jak to dobrze, że ktoś wymyślił muffinki, one chyba nie moga się nie udać:) pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

szybkie babeczki w sam raz po świetnym obiedzie :) polecam przepis na penne z fasolką szparagowa i szynką parmeńską za śmietanowym sosem brie http://makaronowozdrowo.wordpress.com/2012/07/06/penne-z-fasolka-szparagowa-i-szynka-parmenska-ze-smietanowym-sosem-brie/

Anonimowy pisze...

wypróbowane z gruszką,naprawdę proste szybkie i przepyszne! dzięki!!!

She pisze...

O :) świetnie, ja poszperałam trochę w internecie i sama również stworzyłam swoją wersję SZYBKICH BABECZEK, może chciałabyś wypróbować moje? Opublikowałam dziś post z przpisem na http://bothlooks.blogspot.com

Anonimowy pisze...

Ja zrobiłam z cynamonem i jabłakmi , przepyszne ! :)

Super kura pisze...

SUPER!!! WLASNIE WYSZLY Z PIECA I MOJE DZIECI JUZ PROBUJA :-). DZIEKUJE, ZA SWIETNY I SZYBKI POMYSL

looklike hipster pisze...

Cudownie wyglądają , najlepsze są wypieki domowe :D zapraszam do nas
http://look-like-hipster.blogspot.com/

naamah pisze...

Domin - niektórzy używają waniliowego, takiego z prawdziwej wanilii :) Wyszło równo 12 babeczek :D ja podzieliłam je na pół i do jednej miski dodałam kakao i wyszły 2 kolorowe :D

naamah pisze...

są cudowne! Miękkie i jedwabiście delikatne w środku ... nie mogę się powstrzymać, żeby ich nie jeść :) Z polewą czekoladową są przepyszne :)

gosialein pisze...

TrolldorA: wygląda smakowicie, ja lubię również mniej słodkie scones :)

Anonimowy pisze...

Wychodzą rewelacyjnie. Rzeczywiście szybko i prosto, a jak smakują. hmmmm

agrafka.foto Basia Gepert pisze...

Pycha:D Do maślanki dodałam Jogobelle Jagodowąi mają cudny aromat:) Uwielbiam teakie szybkie przepisy;)

Anonimowy pisze...

wyśmienite!
przed chwilą zrobiłam i są bardzo dobre :)
a do tego takie szybkie, i proste. A mi wyszło 19, ale babeczek :)
naprawdę gorąco polecam.

P.S.rodzinie także smakuje ;))

Anonimowy pisze...

piekę i piekę i nie mogę przestać....z gruszką-rewelacja...

Anonimowy pisze...

Zamiast cukru wanilinowego można dodać po prostu więcej zwykłego?

magda pisze...

Oczywiście lub np. ominąć porcję tego cukru waniliowego

Karolka pisze...

Zrobiłam z jabłkami i z cynamonem i wyszły przepyszne <3 Genialny przepis!

Kada pisze...

Wczoraj dodałam kakao i wyszły niesamowite. Dziś dodałam wiórki kokosowe i aromat śmietankowy. Sama zrobiłam a mam 11 lat ;]

Anonimowy pisze...

Są świetne! Robiłam je już kilka razy i za każdym razem świetne. Zwłaszcza z płatkami czekoladowymi albo bananem :) Mają jedną wadę - za szybko znikają!!!

Anonimowy pisze...

Średnio