wtorek, 21 sierpnia 2007

Pierś grzybowo - cebulowa


Obiad w pół godziny, najlepszy kiedy wracam do domu i czuję, że w sumie fajnie by było coś zrobić dla Niego. Pomagam sobie wtedy korzystając z gotowych dań z paczki, w tym przypadku zupy cebulowej. To jest naprawdę dobry pomysł bo oszczędzam czas. Nie jest to obiad zbyt wyszukany, ale jeśli skupimy się na tym, aby pierś z kurczęcia nie stała się mdła w smaku i sucha, może z tego wyjść coś naprawdę pysznego i sycącego.

Na 2 osoby:

- filet z piersi kurczaka (jeden podwójny)
- pieczarki tak ze 20 sztuk
- 1 paczka gotowej zupy cebulowej w proszku
- 1/4 małego opakowania (50 ml) słodkiej śmietany wysokoprocentowej
(może być też mały jogurt naturalny dla wersji nisko tłuszczowej)
- pieprz, sól, ~1/4cytryny w dowolnej postaci (sok, skórka, plastry)

Rozmaryn i cytryna to para przypraw, które pomagają w nadaniu smakowi piersi z kurczaka wyrazistości. Dlatego warto je stosować w każdym przepisie dania z drobiu. Jeśli chodzi o cytrynę to warto w tym przypadku użyć plastrów, które wyciągniemy przed podaniem. Ponieważ czas przygotowywania jest krótki, skórka z cytryny nie zdąży się skarmelizować, aby była dobra do jedzenia bezpośrednio.

Przed przystąpieniem do pracy warto rozgrzać piekarnik, skróci to czas przygotowywania.
  1. Filet kroimy na cieńsze filety, czyli staramy się uzyskać jak największą ilość kotletów. Te kotleciki solimy, pieprzymy i smarujemy lub obkładamy cytryną i układamy na nich rozmaryn.
    Układamy w naczyniu żaroodpornym.

  2. Pokrojone pieczarki podsmażamy na maśle, woda musi z nich wyparować. Starajmy się nie myć pieczarek, bo nasiąkną wodą. Wystarczy ich kapelusze przetrzeć zwilżonym ręcznikiem papierowym. Zarumienione pieczarki wrzucamy na filety z kurczaka.

  3. Zupę cebulową rozrabiamy ze 1/2 szklanki wody i zalewamy nią filety i pieczarki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i czekamy jakieś 20 - 30 minut, zależnie od tego jak nagrzany jest piekarnik.
    10 minut przed końcem zalewamy wszystko śmietaną wysokoprocentową i zacieramy ręce. Dzięki temu, że pierś z kurczaka będzie poddana krótkiej obróbce termicznej, na pewno nie będzie sucha, będzie bardziej ugotowana niż upieczona.


Brak komentarzy: